ISCELJUJUĆA MOĆ SUPE
“Kuvanje je kao ljubav. Ili se predajte ili
ne ulazite u to” Harijet von Horn
I zaista jeste ljubav. Kada smo mali majke
nam daju ljubav i kroz hranu koju nam spremaju i koju jedemo, kada imamo
porodice mi smo te koje dajemo kao naše majke a tu ljubav prenosimo deci koja
nas gledaju kako mi to radimo isto kao što smo i mi gledale naše majke kad smo
bili deca. I tako se ljubav prenosi kroz generacije svesno ili nesvesno.
Porodica, okupljanje oko stola za nedeljni
ručak je nešto sto se na svim meridijanima sveta dešava. Ono što jeste na stolu
na početku je uvek supa: da li se ona zove goveđa supa, miso supa, tajlandska
supa, supa od luka. boršč…a supa govori i sve jezike i daje emociju najveću a
to je da nas vraća u detinjstvo, u topao dom kod roditelja gde smo uvek bili
bezbedni. Čista ljubav i čista lepota života.
Kada sam razmišljala koje o čemu da pišem
odlučila sam se za supu jer ona ne samo da sa sobom nosi emociju nego je i lek.
I zaista to jeste: kad smo bolesni – supica je ono što je uvek rešenje za
stomak, prehladu…Na našim prostorima se u poslednje vreme pojavljuje jeste
ogromna pojava hašimoto sindroma kod žena i naišla sam u jednom kuvaru na
recept za supu koji kaže da je to ozbiljan lek i za tiroidnu žlezdu.
Bazični recept za supu je uvek isti. Kada
ga jednom savladate može se koristiti kao osnova za supe i jela a može se
koristiti i kao brz nutritivno bogat napitak.
Klasičan način za pripremu ovog lekovitog
jela koji uvek treba imati u frižideru posebno ako nemate puno vremena za
pripremu hrane je vrlo jednostavan i ne troši puno vremena oko pripreme. Ukupno
je potrebno nekih 15 minuta za pripremu a kuvanje u rerni koje toplo
preporučujem traje oko 1,5 - 2 sata. Napomena ja obično koristim domaću vegetu
koju sama pravim a koja nema u sebi nikakvih aditiva. Ako nemate vremena možete
kvalitetne vegete naći u radnjama organske hrane ili u DM.
Recept:
1-2 batak i karabatak pileći , ili ćureći
zavisno koje vam je meso raspoloživo
grudi juneće ili ako imate šuplju kost još
bolje
veza zeleni - oljuštiti
3 litre vode
vegeta po ukuzu (za pravljenje sveže vegete
možete pogledati recept na sledećem linku http://okuvanjuimalimstvarima.blogspot.rs/2013/09/domaca-vegeta.html?view=classic
)
Sve staviti u najveću šerpu koja može ići u
rernu i kuvati na 200 C 1,5h-3h.
Kada se skuva proverite obavezno ukus da li
vam je dovoljno slano i imaćete danima odličane obroke unapred pripremljene.
Pre svega procedite i stavite u teglu supu. Možete je i zamrnuti i čuvati do 6 meseci u zamrzivaču. Meso očistite od
kostiju i možete ga koristiti na različite načine. U salati, samostalno, uz
neko jelo.
Dodatak
supi mogu biti i knedle koje onda čine jelo. Recept za domaće knedle je
sledeći i vrlo brzo se prave:
1 jaje
prstohvat soli
3 pune kašike brašna (u slučaju
osetljivosti na gluten možete staviti bezglutensko brašno samo povećajte malo
količinu)
Umutiite jaje i dodajte so, umešajte brašno
dok ne dobijete gustu masu. Tečnost supe treba da ključa i malom kašikom
stavljajte na vrh kašičice smesu za knedle. Kada počnu da izlaze na površinu
jelo je gotovo.
U slučaju da nemate vremena da spremate
supu koja se duže kuva recept za supu pileću koja se sprema za 10 minuta možete
pronaći na sledećem linku http://okuvanjuimalimstvarima.blogspot.rs/2012/09/supa-pileca-sa-ili-bez-knedli.html?view=classic
Obično koristim prilikom pravljenja humusa
meso iz supe. Za ovu paštetu potrebno je:
1.
tegla leblebija
2.
taan 4-5 supenih kašika
3.
½ limuna
4.
1 supena kašika maslinovog ulja
5.
3 čena beli luk
6.
prstohvat soli i bibera
Sve namirnice samleti blenderom i dodati
meso po želji. U slučaju da volite korijander možete ga dodati. Pašteta može
stajati u frižideru nekoliko dana.
Uživajte uz porodicu i prijatelje u divnim
obrocima koji vas vraćaju na ljubav i lepotu života.
Коментари
Постави коментар