ISCELJUJUĆA MOĆ SUPE


 TEKST OBJAVLJEN U ONLINE ČASOPISU REFRESH YOUR LIFE

“Kuvanje je kao ljubav. Ili se predajte ili ne ulazite u to” Harijet von Horn


I zaista jeste ljubav. Kada smo mali majke nam daju ljubav i kroz hranu koju nam spremaju i koju jedemo, kada imamo porodice mi smo te koje dajemo kao naše majke a tu ljubav prenosimo deci koja nas gledaju kako mi to radimo isto kao što smo i mi gledale naše majke kad smo bili deca. I tako se ljubav prenosi kroz generacije svesno ili nesvesno.

Porodica, okupljanje oko stola za nedeljni ručak je nešto sto se na svim meridijanima sveta dešava. Ono što jeste na stolu na početku je uvek supa: da li se ona zove goveđa supa, miso supa, tajlandska supa, supa od luka. boršč…a supa govori i sve jezike i daje emociju najveću a to je da nas vraća u detinjstvo, u topao dom kod roditelja gde smo uvek bili bezbedni. Čista ljubav i čista lepota života.

Kada sam razmišljala koje o čemu da pišem odlučila sam se za supu jer ona ne samo da sa sobom nosi emociju nego je i lek. I zaista to jeste: kad smo bolesni – supica je ono što je uvek rešenje za stomak, prehladu…Na našim prostorima se u poslednje vreme pojavljuje jeste ogromna pojava hašimoto sindroma kod žena i naišla sam u jednom kuvaru na recept za supu koji kaže da je to ozbiljan lek i za tiroidnu žlezdu.

Bazični recept za supu je uvek isti. Kada ga jednom savladate može se koristiti kao osnova za supe i jela a može se koristiti i kao brz nutritivno bogat napitak.


Klasičan način za pripremu ovog lekovitog jela koji uvek treba imati u frižideru posebno ako nemate puno vremena za pripremu hrane je vrlo jednostavan i ne troši puno vremena oko pripreme. Ukupno je potrebno nekih 15 minuta za pripremu a kuvanje u rerni koje toplo preporučujem traje oko 1,5 - 2 sata. Napomena ja obično koristim domaću vegetu koju sama pravim a koja nema u sebi nikakvih aditiva. Ako nemate vremena možete kvalitetne vegete naći u radnjama organske hrane ili u DM.

Recept:
1-2 batak i karabatak pileći , ili ćureći zavisno koje vam je meso raspoloživo
grudi juneće ili ako imate šuplju kost još bolje
veza zeleni - oljuštiti
3 litre vode
vegeta po ukuzu (za pravljenje sveže vegete možete pogledati recept na sledećem linku http://okuvanjuimalimstvarima.blogspot.rs/2013/09/domaca-vegeta.html?view=classic )




Sve staviti u najveću šerpu koja može ići u rernu i kuvati na 200 C 1,5h-3h.

Kada se skuva proverite obavezno ukus da li vam je dovoljno slano i imaćete danima odličane obroke unapred pripremljene. Pre svega procedite i stavite u teglu supu. Možete je i zamrnuti i čuvati  do 6 meseci u zamrzivaču. Meso očistite od kostiju i možete ga koristiti na različite načine. U salati, samostalno, uz neko jelo.  



Dodatak  supi mogu biti i knedle koje onda čine jelo. Recept za domaće knedle je sledeći i vrlo brzo se prave:
1 jaje
prstohvat soli
3 pune kašike brašna (u slučaju osetljivosti na gluten možete staviti bezglutensko brašno samo povećajte malo količinu)
Umutiite jaje i dodajte so, umešajte brašno dok ne dobijete gustu masu. Tečnost supe treba da ključa i malom kašikom stavljajte na vrh kašičice smesu za knedle. Kada počnu da izlaze na površinu jelo je gotovo.

U slučaju da nemate vremena da spremate supu koja se duže kuva recept za supu pileću koja se sprema za 10 minuta možete pronaći na sledećem linku http://okuvanjuimalimstvarima.blogspot.rs/2012/09/supa-pileca-sa-ili-bez-knedli.html?view=classic

 PAŠTETA OD HUMUSA I MESA IZ SUPE

Obično koristim prilikom pravljenja humusa meso iz supe. Za ovu paštetu potrebno je:
1.     tegla leblebija
2.     taan 4-5 supenih kašika
3.     ½ limuna
4.     1 supena kašika maslinovog ulja
5.     3 čena beli luk
6.     prstohvat soli i bibera
Sve namirnice samleti blenderom i dodati meso po želji. U slučaju da volite korijander možete ga dodati. Pašteta može stajati u frižideru nekoliko dana.

Uživajte uz porodicu i prijatelje u divnim obrocima koji vas vraćaju na ljubav i lepotu života.







Коментари

Популарни постови