PEČENO PILE SA RUZMARINOM I LIMUNOM

Potrebno vam je pre svega vreme i kvalitetno meso, dobra volja i puno ljubavi za one za koje pripremate ovo fantastično jelo. Topla preporuka za ručak sa porodicom, prijateljima ...Ovaj recept sam našla kod Džejmi Olivera i potpuno je fantastičan.

Sastojci:


  1. pile od 2kg (ako imate mogućnosti da kupite od nekog ko ih je gajio odlično ako ne kupite koje možete) organske piliće možete naručiti http://www.ekofarma-avala.com/
  2. so (kupite kvalitetnu so stvarno je ukus potpuno drugačiji) 
  3. sveže mleveni biber
  4. 1.5 kg krompira, očišćenog (organski krompir možete kupiti u Tempu, Merkatoru, na kalenić pijaci i na pijaci u bloku 44)
  5. 1 limun (ako imate mogućnosti u Merkatoru ima organski da se kupi)
  6. 1 glavica belog  luka (takođe može se naći dobar u Mekratoru ili Tempu/Maxiju samo nemojte nikako kineski)
  7. ruzmarin ili neki začin koji imate u kući (moj je bio sveže ubran ruzmarin) mada po receptu ide majčina dušica
  8. maslinovo ulje (u Tempu imate organsko jako dobro)
  9. možete dodati i šargarepe - ja sam stavila nekoliko.
Uključite rernu na 190 C. Pile možete pripremiti ranije da bi upilo sve sastojke ako imate vremena, ako ne nema veze biće dobro svakako.  Utrljajte so (slobodno stavite više) i biber po celom piletu. Premažite ga maslinovim uljem. Možete ako imate ruzmarin da ga utrljate po piletu. 

U medjuvremenu, krompir isecite i zajedno sa limunom i belim lukom stavite u ključalu slanu vodu (zvuči neobično, samo uradite). Kuvajte u ključaloj vodi 12 minuta sve zajedno. Ja sam dodala i nekoliko šargarepa. Kad se skuva procedite, protresite u poklopljenoj šerpi  i ostavite samo krompir a limun i beli luk izvadite. 

Limun izbušite nožem na 10 mesta i zajedno sa lukom i ruzmarinom ubacite u unutrašnjost pileta. 

Ubacite pile u rernu i pecite 45minuta. Posle nekih 15 minuta dodajte 200 ml ključale vode i prelijte pile tom vodom. Svakih 15/20 minuta otvorite rernu i prelijte kašikom pile. U slučaju da treba još vode, dodajte obavezno i neka bude ključala. Znaćete da je potrebno još ako ispari voda na dnu. 

Posle 45 minuta ubacite krompir (i šargarepu). Okrenite pile na drugu stranu. Pecite još 45 minuta. Nastavite da prelivate pile i krompir sokom sa dna pleha - biće ukusnije. 

Znaćete da je pile gotovo po boji koju će imati - zlatno žutoj ili kad može da se odvoji lako meso od kostiju. Uživaćete u svakom zalogaju...sve što mogu da kažem divno...

Dok pirpremate ovo divno jelo možete slušati divnu ZAZ




Коментари

Популарни постови