Džem od šljiva đumbira i ruzmarina


Ukoliko ste raspoloženi da probate egzotične džemove onda će vam se ovaj sigurno svideti...Francuzi vole neobične kombinacije i imaju pravo. Uverite se i sami!

Sastojci

 500 g šećera u prahu (ako imate mlin možete da sameljete ako nemate može i kristal

  • 1 kg šljiva
  • 2 limuna - iscediti sok
  • 1 đumbir svež sitno sečen
  • 2 struka ruzmarina (ili koliko imate) 

Način pripreme

Priprema : 20minutes  ›  Kuvanje: 30minutes  ›  Ukupno :50minutes 

  1. Oprati i očistiti šljive. Iseći ih tako da budu oko 2 cm.
  2. U veliku šerpu stavite šljive, šećer i sok od limuna.
  3. Kada prokuva mešati konstantno.
  4. Dodati đumbir i ruzmarin.
  5. Kuvati na tihoj vatri 30 minuta povremeno mešajući.
  6. Izvadite ruzmarin.
  7. Ako želite ostavite u parčićima ili štapnim blenderom izblendajte.
  8. Sipajte u tople tegle koje ste prethodno sterilisali. Da bi sterilisali brzo tegle možete koristiti mikrotalasnu - na najače staviti 2 do 3 minuta.
  9. Kada dobro zatvorite tegle obrnite naopačke i ostavite da tako stoje bar 5 minuta ili dok se ne ohladi. 


Pošto sam imala veću količinu šljiva razdelila sam u više šerpi i napravila još dve vrste: sa vanilom i cimetom i sa čokoladom i cimetom. Sve radite isto kao što je predviđeno do tačke 4.

Vanila i cimet: ubacite šipku vanile da se kuva i cimet po želji (ja uvek stavim puno - imate organskog cimeta u DM-u mislim da se isplati investirati)

Čokolada cimet: ubacite cimet tokom kuvanja i crnu čokoladu pred kraj kuvanja. Stavljala sam čokoladu iz Adore-a 70% kakao za kuvanje.


Uzivajte!

Коментари

Популарни постови