Džem od šljiva đumbira i ruzmarina
Ukoliko ste raspoloženi da probate egzotične džemove onda će vam se ovaj sigurno svideti...Francuzi vole neobične kombinacije i imaju pravo. Uverite se i sami!
Sastojci
500 g šećera u prahu (ako imate mlin možete da sameljete ako nemate može i kristal
- 1 kg šljiva
- 2 limuna - iscediti sok
- 1 đumbir svež sitno sečen
- 2 struka ruzmarina (ili koliko imate)
Način pripreme
Priprema : 20minutes › Kuvanje: 30minutes › Ukupno :50minutes
- Oprati i očistiti šljive. Iseći ih tako da budu oko 2 cm.
- U veliku šerpu stavite šljive, šećer i sok od limuna.
- Kada prokuva mešati konstantno.
- Dodati đumbir i ruzmarin.
- Kuvati na tihoj vatri 30 minuta povremeno mešajući.
- Izvadite ruzmarin.
- Ako želite ostavite u parčićima ili štapnim blenderom izblendajte.
- Sipajte u tople tegle koje ste prethodno sterilisali. Da bi sterilisali brzo tegle možete koristiti mikrotalasnu - na najače staviti 2 do 3 minuta.
- Kada dobro zatvorite tegle obrnite naopačke i ostavite da tako stoje bar 5 minuta ili dok se ne ohladi.
Pošto sam imala veću količinu šljiva razdelila sam u više šerpi i napravila još dve vrste: sa vanilom i cimetom i sa čokoladom i cimetom. Sve radite isto kao što je predviđeno do tačke 4.
Vanila i cimet: ubacite šipku vanile da se kuva i cimet po želji (ja uvek stavim puno - imate organskog cimeta u DM-u mislim da se isplati investirati)
Čokolada cimet: ubacite cimet tokom kuvanja i crnu čokoladu pred kraj kuvanja. Stavljala sam čokoladu iz Adore-a 70% kakao za kuvanje.
Uzivajte!
Коментари
Постави коментар